Technológia

Sklenené plochy bez rizika s 4BIRD®Etch

Každoročne zahynie viac než 1 miliarda vtákov v dôsledku nárazov do sklenených plôch, pričom hlavným problémom sú reflexia a transparentnosť skla. Vtáky vnímajú odrazy oblohy a okolia ako bezpečné prostredie, čo vedie k tragickým úmrtiam. Reflexia vytvára dojem prirodzeného prostredia, zatiaľ čo transparentnosť im bráni v rozpoznaní prekážky, čo je obzvlášť nebezpečné pri rohových zaskleniach, sklenených mostoch a presklených stenách. Ako môžeme tomuto problému efektívne čeliť?

Ako 4BIRD®Etch chráni vtáky a zachováva krásu architektúry ?

S rozvojom technológií a rastúcim dôrazom na ochranu biodiverzity sa vyvíjajú inovatívne riešenia, ktoré zabraňujú vtákom narážať do skla. Tradičné nálepky alebo vzory na skle sú stále bežné, no moderné architektonické projekty často vyžadujú estetickejšie a integrované riešenia.

Jedným z takýchto produktov je 4BIRD®Etch, ktorý využíva leptané vzory na povrchu skla. Tento leptaný vzor je pre ľudské oko takmer neviditeľný, ale pre vtáky predstavuje jasný signál prekážky. Sklo s týmito vzormi výrazne znižuje riziko nárazov vtákov, zatiaľ čo zachováva čistý a moderný vzhľad budovy.

Ochrana vtákov však nie je jedinou výhodou tejto technológie. Sklo zároveň ponúka aj vysokú úroveň energetickej účinnosti. Povlaky COOL-LITE®, ktoré sú súčasťou tohto systému, zabezpečujú protislnečnú ochranu, optimálnu tepelnú izoláciu a zlepšujú komfort užívateľov budov. Vďaka nízkej reflexii a farebnej neutralite si budovy zachovávajú moderný a elegantný vzhľad, pričom zároveň prispievajú k ochrane prírody.

Moderná architektúra kombinuje estetiku, funkčnosť a ekologickú zodpovednosť. Vďaka technológii 4BIRD®Etch je možné vytvoriť bezpečné prostredie pre vtáky a zároveň zachovať energeticky efektívne sklá, ktoré spĺňajú požiadavky modernej architektúry.